Меню

Полезно

Жените в менопауза трябва редовно да посещават АГ

Д-р Красимир Недялков е акушер-гинеколог и онколог, началник на отделение при столичната Първа АГ болница „Света София“. Специализирал е онкогинекология в Maunt Sinai Medical Center, New York, също и урогинекология в Upsala Uneversity, Sweden. Член е на Българската асоциация по онкогинекология и на Европейската Асоциация по гинекологична онкология. За „Севекс Фарма“ д-р Недялков бе любезен да даде това интервю.

Д-р Недялков, какво от особеностите на менопаузата жените трябва задължително да знаят?

С всяка измината година компетентността на акушер-гинеколозите се увеличава, както и информираността на пациентите, но въпреки това искам да подчертая -менопаузата е неизбежен, естествен период от живота на жената. Обхваща времето между репродуктивната фаза и климактериума. Започва с нарушение в периодичността на менструацията, придружава се от повишаване на кръвното ниво на фоликулостимулиращя хормон и намаляване нивото на хормона естрадиол, като с последната менструация постепенно се стига до изключване функцията на яйчниците. Този преход продължава с години. Менопаузата е настъпила реално, когато са изминали 12 месеца от последната менструация.

Топли вълни, безсъние, напрегнатост, депресивни състояния, съчетани с липса на менструация – кога обикновено се появяват тези, характерни за менопаузата симптоми?

Настъпват около 50-тата година от живота на жената. Това е средната възраст на навлизщите в менопауза. Но нерядко оплакванията започват в периода между 40-тата и 45-тата годишна възраст. Тогава се говори за ранна менопауза, за която често се открива наследствено предразположение. Но могат да я провокират и други фактори – силни стресове, хормонална терапия, облъчвания. Още по-ранната поява на симптомите (около 30-годишна възраст) се свърза, както с избрените причини, така и с автоимунни заболявания, инфекции, драстични диети и други фактори, водещи до естрогенен дефицит. При всички случаи жената трябва да се консултира с акушер-гинеколог, който ще посочи правилния подход срещу нежеланите промени.

Има ли начин менопаузата да се отложи във времето?

Да, началото може да се премести за по-късен период от живота на жената, независимо от наследствените особености. Това е постижимо при наистина злавословен стил на живот  и трудови дейности, които носят удовлетворение, в съчетание с употреба на подходящ, напълно безопасен продукт срещу симптомите на менопаузата.

Бихте ли посочили факторите, от които зависи ефективността на профилактиката през менопаузата?

От значение са преди всичко генетичните характеристики, факторите на околната среда и стилът на живот. И докато унаследените особености няма как да се променят, то начинът на живот, светоусещането, топлотата в човешките отношения и позитивните емоции зависят преди всичко от жената. Важно е тя да си осигури пребиваване в здравословна околна среда, пълноценно хранене, повече динамика и приятни занимания, да не допуска деструктивни стресове и злоупотреби с алкохол, цигари, наркотични вещества. Днес демографите и социолозите ни обещават дълголетие, което означава, че профилактниката ще придобива все по-голямо значение. Така че профилактичните прегреди при акушер-гинеколок и мамолог не бива да се пренебрегват, независимо дали пациентката е информирана или не за заболявания у свои родственици.

Защо е толкова важна редовната консултация със специалист?

Непосредствената причина за спиране на менструацията е изтощаване на секреторната функция на яйчниците. Първоначало отделянето само на естрогени може да предизвикса неправилно разрастване на маточната лигавица. Така че консултацията с акушер-гинеколог е задължителна още на този етап. Необходима е и по-нататък, когато със затихване на яйчниковата функция настъпват невро-психични и телесни оплаквания, а пикочо-половата система става по-податлива на заболявания, включително злокачествени образувания. Тенденциите в това направление са устойчиви според здравните анализи на европейски и наши институции. Например, данни от Националния раков регистър от 2014 година показват, че по честота сред злокачествените заболявания при жените след 45 годишна възраст, ракът на матката се нарежда на второ място (21,3 %) след рака на млечната жлеза (30,5 %). Само с рак на маточната шийка годишно се диагностицират по 1,000 – 1,100 нови случаи, а починалите от това заболяване жени са между 300 и 400 на годишна база. Според данни на СЗО в страните, където активно се прилага профилактика и терапия през менопаузата, процентът на жените с онкологични заболявания е по-нисък.

Колко често трява да се прави консултация с акушер-гинеколог?

Ако промените настъпват плавно, без скокове и сътресения, досатъчно е да се посещава гинекологичния кабинет веднъж годишно. Но, ако жената усеща дискомфорт и има други оплаквания, срещата с лекар се провежда през различни интервали, съобразени със симптомите на конкретната жена.

Как стои въпросът с остеопорозата, не се ли преекспонира този проблем през последните две десетилетия?

Не мисля, че остеопорозният риск се преувеличава. Проучване относно първичната медицинска помощ в Германия, Франция, Белгия, Полша, Словакия, Швейцария и Великобритания показва, че близо 55% от жените над 70-годишна възраст в тези страни, живеят с опасност от остеопороза. България не участва в проучването, но положението у нас е също тревожно. Основната причина за проблема е, че с понижаване на кръвното ниво на естрадиола, рискът от остеопороза става реален, а тя води до болки в костите и тежки фрактури. Моят съвет към жените в менопауза е да не пренебрегват консултацията с ендокринолог и да изследват костната си плътност. Най- застрашени са дамите, които пушат цигари, злоупотребяват с кафе, имат грацилна костна структура и по разлчни причини избягват слънцчевото облъчване.

Какви са най-честите симптоми, които алармират за здравословен проблем през менопаузата?

Може да се появят чести и много интензивни горещи вълни. Точната причина за тях не е напълно изяснена, но се приема, че се провокират от хормонални и биохимични колебания, предизвикани от пониженото ниво на естроген. Друго често оплакване е вагиналната сухота, която води до болезненост при полов акт, а понякога - до леко кървене или позиви за уриниране. Вагиналните промени смущават сексуалния живот на дамите, създават условия за инфекции. Лигавицата на уретрата също претърпява нежелани трансформации - става по-суха, нееластична и тънка поради понижаващите се кръвни нива на естрогена. Отслабват и тазовите мускули, което води до изпускане на урина. Понякога проблемът е толкова голям, че налага хирургично лечение и подсилване на тазовото дъно чрез специални упражнания. Подходяща е също употребата на напълно безопасен продукт срещу менопаузалните симптоми.

 Кога възникват съмнения за рак?

Ракът на женската репродуктивна система (яйчници, маточни тръби, тяло на матката, маточна шийка, влагалище, включително и външни полови органи) обикновено се открива в напреднал стадий, когато шансовете за успешно лечение са значително по-ниски. Съмнения за онкологично заболяване има при кървене извън менструалния период, по време на гинекологичен преглед или при полов акт. Други сигнали, които подсказват подобен проблем могат да бъдат кървене след настъпване на климактериума, болки по време на полов акт, болки в таза, общо неразположение, рязко намаляване на телесното тегло.

Какви изследвания се налагат при диагноза с допускане на онкогинекологично заболяване“?

При жени със симптоми, предполагащи наличието на злокачествено заболяване, освен цитонамазка, изследвания на кръв и урина, може да се направи трансвагинална ехография - в вагината се въвежда вагинален трансдюсер (уред за ултразвуково изследване) и се оглеждат женските репродуктивни органи. При определени показания се прави биопсия като се взема част от тъканта на маточната лигавица. Тази тъкан се изследва лабораторно за наличие на ракови клетки и за откриване на други заболявания. Ако данните от изследванията насочват към рак, препоръчително е да се поиска второ мнение от специалист, който да потвърди диагнозата и фазата на заболяването. След това се обсъждат възможностите за лечение.

Във връзка с онкопрофилактиката, какво бихте посъветвали жените от една страна и лекарите – от друга?

Съветът ми към жените е да бъдат отговорни към здравето си и да посещават АГ-специалист за профилактични прегледи. Много важно е да обръщат внимание на най-малката промяна в своя организъм, да не се страхуват от това да чуят диагнозата, когато все още е рано. Злокачественото заболяване не изчезва с времето, а точно обратното - процесът напредва. А посланието към колегите ми е да бъдат с повишено внимание към пациентките с наследствена обремененост и при нужда да ги насочват към специализирано лечебно заведение.

Разумно е още преди срещата с лекаря пациентките да са наясно с начините за преодоляване на т.нар. менопаузален дискомфорт. Какви са възможностите?

Има няколко нехирургични подходи в периода на менопауза:

Какво е съвременното виждане за хормоналната терапия, която преди години стоеше на първо място при избора на лечение?

Сега хормонална терапия се предписва само като персонализирано лечение, във възможно най-ниски дози, при много тежък дискомфорт, т.е. в краен сучай. Клиничният опит сочи, че тази терапия има множество странични ефекти - напълняване, отоци, метеоризъм, мастопатия и др. Освен това засилва усещането за бързо настъпваща отпадналоста, задълбочава емоционалната лабилност в периода на менопаузата. Нежеланите реакции са особено изявени, когато хормоналните средства са неподходящи по вид и не са дозирани правилно. Приемът им не бива да е продължителен поради риск от онкологични заболявания. Препоръчително е да бъде преустановен към 60-ата година от живота на жената. Лечението е неподходящо за пушачки, за пациентски с диабет, бъбречни и черндробни заболявания, с разширени вени, страдащи от тромбофлебит, рак на матката, яйчниците и млечните жлези.

Може ли да се разчита на хранителните добавки? 

При избора на подходяща терапия е важно чрез проведени клинични проучвания да е доказан безопасния и ефикасен профил на продукта. Голяма част от предлаганите хранителни добавки съдържат изофлавони, които имат за цел да облекчат симптомите на менопаузата. За съжаление, резултатите от проучванията на тези продукти са противоречиви и към момента липсват научни доказателства относно тяхната ефективност. От гледна точка на безопасността, приемането на изофлавони или т.нар фитоестрогени за облекчаване на оплакванията, съпътстващи менопаузата крие риск за развитие на рак на гърдата или матката.

Има ли достатъчно надеждна алтернатива на хормоналната терапия?

Да, лекарствена терапия без хормони е възможна благодарение на т.нар. изопропанолов екстракт, добит чрез съвременна фармацевтична технология от коренището на растението Цимицифуга Рацемоза (Cimicifugae racemosae), известно също като Гроздовидна цимицифуга или Сребърна свещичка. Този изопропанолов екстракт премахва успешно симптомите на менопаузата. Той действа без участието на фитохормони, включително фитоестрогени, без да променя маточната литавица и тъканта на млечните жлези.

Сега в аптечната мрежа могат да се открият редица продукти, съдържащи Цимицифуга. Как да разпознаем правилния продукт?

Съществуват редица продукти, съдържащи Цимицифуга, но всички те са хранителни добавки и техните ефекти не са подкрепени с достатъчно изследвания. А при избора на продукт за овладяване на нежелани симптоми трябва да се ръководим преди всичко от това дали отговаря на изискванията за безопасност и ефективност, проявява ли странични действия, които влошават неговата поносимост, утвърден ли е в практиката. Например, Ремифемин, който препоръчвам на своите пациенти, има многократно доказана безопасност и ефективност, както и отлична поносимост, утвърдени с над 20 клинични проучвания. Активната съставка в Ремифемин е с най-много изследвания в световен мащаб. Само в него се съдържа изопропанолов екстракт, който е патентован и на него се дължат качествата на продукта. Отличава се със селективно действие върху естрогенните рецептори. Така че единствено той гарантира успешна и безвредна терапия без хормони, без фитоестрогени, без да повлиява ендрометриума и тъканта на гърдата. Произвежда се според правилата на добрата медицинска практика от немската фармацевтична фирма „Шапер и Брюмер“.

На кого бихте препоръчали Ремифемин?

На всяка жена, засегната от симптомите на менопаузата, особено на тези, които не искат да приемат хормони или попадат в т.нар. рискова група за хормоно-заместителна терапия. Например, такива са пациентките с хормонално зависими тумори. За тях Ремифемин е единствената възможност да се справят с неприятните симптоми. Според клинични проучвания, жените, които го използват, свеждат до минимум риска от рак на гърдата и матката. Това е естествена терапия за облекчаване на менопаузалните проблеми.

В какъв срок Ремифемин постига лечебен ефект?

Още на втората седмица от прилагането му рязко намаляват силата и честотата на топлите вълни. Подобрява се общото състояние на жената, тъй като се овладяват значително и останалите симптоми на менопаузата.

Колко дълго може да се приема Ремифемин?

Липсата на хормони, включително фитоестрогени в Ремифемин го прави подходящ за дългосрочна терапия, но по силата на профилактичните изисквания, правилно е след шестия месец жената да се консултира с акушер-гинеколог.

Какви са Вашите пожелания към дамитете в менопауза? 

Преди всичко, уважаеми дами, пожелавам ви да се откажете от вредните си навици, особено от цигарите. Хранете се здравословно. Осигурете си достатъчно време за любими занимания и физически тонус. Постарайте се вашите дни да бъдат изпълнени с приятни срещи и интересни пътувания, с красота и любов във всичките й проявления.

 

 

1164 София, ул. "Кричим" 76
Тел./ Факс: +359 2/ 865 04 26,
865 04 36, 865 71 62, 866 92 16
e-mail: office@sevexpharma.com
Последвайте ни във Facebook

Schaper Bruemmer
Политика за защита на личните данни Политика за бисквитки Лекарствена безопасност
Последвайте ни във
Facebook
Този сайт използва „бисквитки“/cookies. За повече информация относно употребата, включително и относно Вашите лични данни, прочетете Политика за защита на личните данни и Политика за бисквитки и Лекарствена безопасност.
X